Telefon
WhatsApp
İnfertilite İlaçları Nelerdir?

İnfertilite ilaçları nelerdir? Sorusunda ilaçları belirtmeden önce tedaviye değinmek istiyoruz. İnfertilitenin tedavisi nedenine, ne kadardır infertil olunduğuna, erkek ve kadının yaşına ve diğer birçok özelliğe göre değişebilmektedir. İnfertilitenin bazı nedenleri düzeltilemez. Fakat yine de, yardımcı üreme yöntemleri ile hamile kalınabilir. Bu yaklaşımlar erkeği, kadını veya her ikisini de ilgilendirebilir.

Cinsel ilişki sayısını yükseltmek, haftada 2 veya 3 defa ilişkiye girmek doğurganlığı arttırabilir. Fakat çok fazla boşalmak da, erkeğin sperm kalitesini düşüren bir etki yaratabilir. Spermler kadının üreme bölgesinde 72 saate kadar yaşarlar ve yumurtlamanın ardından yumurta 24 saate kadar döllenebilir. Kıbrıs tüp bebek merkezi sayesinde birçok gebelik problemi ortadan kalkmaktadır.

Kullanılan İlaçlar

Klomifen Sitrat : Bu ilaç oral yolla alınmaktadır ve polikistik over sendromu ya da diğer yumurtlama sorunu olan kadınlarda yumurtlamayı uyarma görevi görürler.

Human menopausal gonadotropin: Bu ilaç hipofiz bezinin kusurlu olması sonucu kendiliğinden yumurtlayamayan bayanlara enjeksiyon halinde verilir. Hipofiz bezini uyaran Klomifenin aksine, gonadotropinler yumurtalıkları direkt uyarırlar. Bu ilaçta hem FSH hem de LH bulunmaktadır.

FSH: Yumurtalık folliküllerini daha fazla olgunlaştırmak için FSH yumurtalıkları uyarır.

Human Chorionic Gonadotropin: Klomifen, hMG, FSH ile beraber kullanılır. Yumurtalığı yumurtayı serbest bırakması için uyarmaktadır.

Gonadotropin-releasing hormone  analogları: Bu tedavi yöntemi yumurtlama foksiyonu düzensiz olan kadınlar veya hMG tedavisi sırasında ana follikül henüz yeterli oranda olgunlaşmadan yumurtlayan kadınlar içindir.

Fertilite İlaçları

Enjeksiyon halinde kullanılan fertilite ilaçları çoğul gebelik riski taşımaktadır. Klomifen gibi oral yolla alınan fertilite ilaçları da çoğul gebelik riskini arttırır ancak diğerine kıyasla daha azdır. Bu ilaçların kullanımı esnasında hasta dikkatli bir şekilde kan testlerini ve hormon testlerini yaptırmalıdır. Bunun yanında follikül büyüklüklerini belirlemek için mutlaka ultrason ile kontrol altında tutulmalıdır.

Genellikle, fetus sayısı ne kadar fazlaysa, erken doğum riski de o oranda yüksektir. Premature olarak doğan bebeklerde sağlık ve gelişme sorunları yaşanabilir. Bu riskler en çok üçüz doğumlarda meydana gelmektedir. Bu saye de İnfertilite ilaçları nelerdir? Sorusunun yanında fertilite ilaçlarına ve çoğul gebelik riskine de değinmiş olduk.

Hasta Kabul Forumu