Kadında her ay düzenli olarak sağ veya sol yumurtalıkta bir yumurta olgunlaşma sürecine girmektedir. Daha sonrasında ise yaklaşık 14. Gününde yumurtlama işlemi gerçekleşmekte ve bu yumurta hücresi, tüpün içerisine girmektedir. O esnada beklemekte olan sperm varsa tüpün içinde bir karşılaşma gerçekleştirilmekte ve aşılama teknikleri uygulanmaktadır.
Bilindiği üzere yumurta hücresi 1 tane olup sperm sayısı ise yüz binlercedir. Yumurta hücresi bunlardan bir tanesini beğenmekte ve içine almaktadır. Bu işlem sonrasında döllenme gerçekleşmektedir. Aşılama işlemlerinde bu karşılaşma bir anlamda garanti altına alınmaktadır. Erkek spermi verildikten sonra laboratuarda yıkanmakta ve bu spermlerin en hareketli olanları ayrıştırılmaktadır.
Sonrasında spermler plastik bir enjektöre alınmakta ve teslim edilmektedir. Daha sonrasında da birey yumurtlama gününde kadın jinekoloji muayene olmakta ve bu esnada rahim içine plastik bir aletle enjekte edilmektedir. Yumurtlama döneminde olduğu için tüpün içine giden spermler yumurta hücresi ile karşılaşmakta ve bu hareketli spermlerden yumurta hücresi bir tanesini beğenip içine almakta ve döllenme böylelikle gerçekleşmektedir.
Rahim İçi Aşılama
Rahim içi aşılama, tam yumurtlama esnasında rahim içine plastik bir alet yardımıyla önceden hazırlanmış eşe ait spermlerin verilmesi anlamına gelmektedir. Adet kanamasının ilk günlerinde ultrasonla bakılmakta ve geçen aydan kalma çatlamayan yumurtanın olup olmadığı incelenmektedir. Daha sonrasında ise ya tablet şeklinden ilaçlarla ya da iğne şeklinde ilaçlarla yumurtalıklardan birinden veya ikisinden bir veya daha fazla yumurta gelişmesini sağlamak için ilaç verilmekte, bu ilaç verilirken elbette kontrollü davranılmakta, belirli aralıklarla ultrasondan yumurta yapısı kontrol edilmektedir. Kıbrıs yumurta donasyonu bu anlamda hizmet sağlamaktadır.
Rahim içi aşılamada yumurta yapısı belli bir aşamaya gelmesi halinde çoğu zaman çatlatıcı iğne verilmekte daha sonrasında ise 24 veya 48 saatte 2 kere ilaç verilmektedir. Aşılamanın olacağı gün 4 veya 5 saat öncesinde labarutuarda eşlerin spermleri alınmakta sperm, odasında incelenmekte ve daha sonrasında teslim edilmektedir.
Yumurtanın Aşı ile Döllenmesi
Spermde tespit edilen hareketlik ve sayı çok önemli olduğu için aşılama işleminden 3 gün öncesine kadar birlikteliğin yaşanmaması gerekmemektedir. Jinekolog tarafından rahme yerleştirilen plastik araçla spermler verilmekte ve daha sonrasında 10-15 dakika dinlenmeleri sağlanmaktadır. Yumurtanın aşı ile döllenmesi sonrasında günlük hayata geçiş yapılmakta ve sonrasındaki 14 gün içerisinde adet kanaması beklenmeden de testler sonuçlanabilmekte, aşılama yönteminin tutması sonucunda hamilelik gerçekleşmektedir. Tüm bu işlemler Kıbrıs tüp bebek merkezinde güvenle gerçekleştirilmekte, aşılama teknikleri güvenle denenmektedir.